Project details

Location: Cuneo, Italy
Architect: Colucci&Partners
Photographer: Simone Bossi

Summary


Fillia Kindergarten

The project of the new kindergarten in Cuneo has been developed with the aim of responding to a phenomenon of strong demographic increase in the neighbourhood and to new didactic-educational needs, which the pre-existing school structure was no longer able to satisfy. The volume of the school is carved out by a series of alcoves, panelled with larch wood, a warm and comfortable material, which creates a protected place and a shelter for children. Access to the school takes place through the deepest of them, which acts as a filter between inside and outside and welcomes children, guiding them inside the school space. During the winter months the large windows become passive solar systems, which allow to accumulate solar energy and to transfer it inside the building. In the warmer months, on the other hand, horizontal aluminium sun shades, adjustable with motorized control, reduce solar exposure and avoid overheating of the interiors.

Applications Used

Related products

Related Projects